Träningsläger

Träningsläger

Förr i tiden var träningen förlagd till en timme varje onsdagskväll. Efter den timmen var det kortspel som gällde under två timmar. Det var rätt vanligt med allmänna tävlingar som kunde spelas på helger, och det fick väl vara den extraträning som några sökte.

Men vår ordförande på 60-talen Sten ”Flinta” Högberg vill modernisera klubben och införa något så märkligt som träning. Alltså inte bara extra bowlingspel. Så till bowlingänkornas måttliga förtjusning förlängdes säsongen över sommaren. Den första organiserade övningen var i Nacka. Där fanns det Smith-snörmaskiner att tillgå så vi kunde träna spärrspel, men ännu mer tid ägnades åt terränglöpning fotbollsmatcher m.m.

Sedan flyttade vi sommaraktiviteterna till Fiskartorpet för ren fysträning. Inte bara 2,5 – 5 km terräng, utan det skulle avslutas med några rusher upp och ner för hoppbacken. Det belönades senare med ett bad i poolen och att avnjuta en välförtjänt öl och hård macka med rödlök och svart stenbitsrom. På sommaren var ju bowlinghallen stängd, men Hans ”Hyllsoff” Hylén kom på lösningen. På Årsta gärde kastade vi tunga stenar så att fingrarna skulle orka bolla med kloten när säsongen väl startade igen.

”Flinta” gav inte upp. I veckolånga träningsläger varje år i augusti körde vi stenhårt. 20-kamp i olika fysiska grenar varvades med två bowlingpass per dag under ledning av olika landslagstränare. Men allt slit gav resultat. Det behövdes tydligen lite fysträning utöver bowlandet för att vi skulle avancera till division ett.      

Vi spelar ju fortfarande 2020-talet i division ett. Men det är tack vare inflationen i seriesystemet. När vi gick upp på sjuttiotalet var det till högsta divisionen. Numera har vi både allsvenskan och elitserien över våra huvuden.

Kanske beror det på att vi har en mycket högre medelålder i klubben nu, så våra träningsläger är numera kraftigt begränsade avseende hårda fyspass. De har ersatts med myspass i stället på golfbanorna. Så bedriver vi numera huvudsakligen våra sommarträningsläger gärna på Åland.

 • Träningsläger 2022-08-10–13

  Efter inledande tre serier bowling på onsdagskvällen bar det av till Åland från Kapellskär 09:30. Lagom för att kunna slå ut på Slottsbanan 14:30. Det var nytt deltagarrekord, 25 man varav 22 golfare.

  Efter var och en av de tre golfrundorna Slottsbanan-Kungsbanan-Slottsbanan var det bastu på golfbanan. Därefter färd till, Challes pensionat, Solhem för utspisning. Stort tack till Stefan och Matz som ordnat grillkväll och räkfrossa.

  Att det var kononväder hela tiden med solsken och 25 grader gjorde det hela inte sämre. Hemresa lördag kväll med Rosella 18:30. På resan avhöll vi prisudelning av pengar och golfutrustning. Sedvanlig klack för Höstgowlingmästaren “Micke”.

  RESULTAT höstgowling 2022

  HÖSTGOWLING 2022

  RESULTAT SWEEPSTAKE

  UTFALL EKONOMI AV SEEPSTAKE OCH PRISER

 • Träningsläger 2021-08-19–21

  Efter ett pandemiår återupptog vi traditionen om ett Ålandsbesök som sommaravslutning. Eftersom vårgowlingen var framflyttad skulle Golftävlingarna gälla såväl Gowling som Höstgowling. Liksom tidigare år startade vi redan på onsdagskvällen med Bowlingtävlingen på Bowl-o-Rama.

  Sedan bar det av på torsdagsmorgonen till Grisslehamn för att via Eckerö hinna fram till den första starten (14:48) på den nya Slottsbanan. Efter förberedelserna på ranchen och puttinggreen var det dags att syna den “nya” Slottsbanan. Det var ett trevligt möte. De flesta tyckte nog att man verkligen lyckats och höjt nivån på banan åtskilligt, med trevliga hål. Se Matz premiärslag på signaturhålet.

  Efter första dagen stod det klart vem som vunnit årets Gowling. Lars Norbeck hade Norpat åt sig sin andra Gowlingvinst.

  Avkoppling och midag vid brygghuset är en annan tradition som tillhör Ålandstrippen

  De återstående två dagarna skulle gälla Höstgowlingen, och efter en runda på Kungsbanan var det dags för lördagens avgörande runda som startades i seedade bollar efter uppnått resultat.

  LEDARBOLLEN
  Tony Laxen KP Hockey

  När regndroppparna skingrats och vi återsasmlats i bastun kunde vi se att Tony tagit sin tredje raka Höstgowling. Hat-trick således av kallblodet som kommer i form när vintern närmar sig.

 • Begränsat träningsläger 2020

  2020 blev ett ovanligt år p g a Coronaviruset. Traditionell Himmelfärdsgolf, liksom Ålandsresan fick ställas in. Istället ordnades under sommaren hemmatävling, där golfen avgjordes med spel på Haninge, där Peter vann och ”höstgolfen” avgjordes på Haningestrand och Salem där Tony tog sin andra raka seger.

 • Åland 2019

  Åland 2019

  ”Back in business” Åland får nytt förtroende. 18 Golfare och 4 Fiskare mötte upp till Höstgowlingen som återvänt till Åland.

  Resa, sol, bad, fiske, musik, 19:e hålet och vinnarposering. Tony vann före Gurkan och Laxen

 • Finspång 2018

  Alternativet Finspång fick godkänt så vi satsade ännu ett år på det.

  UPPLADDNINGSMIDDAG INFÖR FINALDAGEN.

 • Finspång 2017

  GOWLING 20172017-08-20

  HÖSTGOWLING I FINSPÅNG 2017

  Vi testade någon ny variant på höstens träningsläger och satsade på Finspång som alternativ till Åland. Det blev huvudsakligen golf, när bowlingen låg långt från golfanläggningen som i gengäld var väldigt ”compact living”, allt inom 100 meter.

 • Åland 2016

  Ålandstouren är förbi och av tjugotvå anmälda kom bara 20 till start

 • Åland 2015
 • Åland 2014

  Förnyelser är sparsamma eftersom konceptet är så bra från början.
  Det mesta framgår av bilderna som sedermera kommer på denna teater.
  Som vanligt det Ålandstrav men nytt på dagordningen var även Söndagsgolf för några som provade Princessbanans korthål.

 • Åland 2013

  ÅRETS ÅLANDSBESÖK ÄR AVKLARAT. Som vanligt väldigt trevlig samvaro med denna gång HELA 23 HOFVARE och dessutom för första gången förstärkt med två KIFFARE, så vi hade premiär med landskamp Bowling/Golf på Åland. 

  I golf hade Kiffen Kari Nurmi och vi nominerade “domaren” Matz Classon med baktanken att han kunde ta fram regelboken om Kari skulle bli svår att slå. Det behövdes dock inte. Mats vann av egen kraft och Sverige ledde med 1–0. Detta jämnade dock Ronald Engblom ut till 1–1 när han besegrade Stefan Markenfelt i bowlingen. Landskampen oavgjord. Fortsättning följer nästa år, då Kiffarna säkert mönstrar flera.

  Bilder säger med än tusen ord, och kan fungera som LUCKÖPPNING för de som deltog och som information till de stackare som ej var närvarande.

  Resan inleds som vanligt med räkfrossa och efter två timmar ser vi drivingranchen.

  Men som Lindemans ormtämjare som inte hade fått tag på några ormar, så hade Stefans surt förvärvade 500 bollar, som skulle bada, blivit hemma i protest. Dock hade Wisell inte golfat på flera år så han hade tillräckligt med bollar för att göra ett försök. Efter sedvanlig korvgrillning (och några öl, ok många då) så vidtar gurka. Även Gurkan var med.

  Efter fredagsmorgonens frukost blev det bowling. Hur det gick. Jo KP som hade förvärvat fyra nya Bowlingbollar dagen innan för säkerhets skull. Dessa hade dock samma öde som Stefans golfbollar. Men deltar man så gör man. KP hittade en hallkula och lade in 493 på två serier. Förmodligen har han numera fem kulor att välja mellan. Efter en lunch närmade sig golfstarten för 18 man. Taktiksnack och psykningar är en viktig del i förberedelserna

  Nu är det skarpt läge! Till start och ställ upp för fotografering av startfältet.

  En annan viktig del i förberedelserna är mental uppladdning. På hemvägen laddade några in mer deg i plånboken genom besök på Mariehamnstravet. Det blev bra resultat för alla. Bäst var förmodligen Wisell som spelade på personnumret i de olika loppen. Bilden är inte från den travbanan utan visar en som skulle ha krossat motståndet vid ev. start; Prince Lurifax.

  Efter mer räkfrossa vidtar musik och glam tills solen går ner och spökskeppen kommer inseglande på natten, då blir det mer gurka, ok då lite öl också.

  Nästa dag blir det tyvärr lite regn på golfarna, men det berör inte alla. Humlan t.ex. öppnar med 24 poäng på första nio, men inte ens det kan rubba KP som genom vinst här blir historisk med att vinna såväl gowlingen som Ålandsgowlingen samma säsong. Här ses KP väl behängd med utmärkelser. Rörd att detta håller han ett sedermera så berömt tacktal.

  Middag på Solhem med vidhängande snapsar föregår kollen på Tv: n. Bolt sprang snabbare än våra hästar på V75 som bara levererade tre femmor = 292 SEK som vi säkert lyckas spela bort snart. Vad gjorde vi mera? Känns det igen, Sång, öl, musik, öl, kortspel, öl. Hade vi trevligt? Har påven lustig mössa? Var Du inte med. Stackare, boka in nästa år redan nu, samma plats samma tid och minst lika kul! 

 • Åland 2012

  Förnyelser är sparsamma eftersom konceptet är så bra från början. Det mesta framgår av bilderna nedan. Tillkom denna gång var Ålandstravet och Äventyrsgolf.

 • Åland 2011

  Hofvarna är väl hemkomna igen från Åland. Som vanligt en väldigt trevlig utflykt, med bra arrangemang och kanonväder som vi börjar bli bortskämda med.

  Det var inte så många som klarade drivingranchen över sjön i år heller. Gurkan, Peter och någon till landade till slut på andra sidan utan plums. Lilltobbe slog nog över 100 bollar både såväl höger- som vänsterklubbor. Men han golfar ju inte så han vet ju inte hur svårt det är. Vi fick avståndet uppmätt i år, med kikare, och svaret var 214 meter.

  På bilderna ser Du lite stilstudier. På första tee Slottsbanan poserar 10 förväntningsfulla golfare. På bilden saknas Laxen, som fotar, och Hasse och Gurkan som puttränade in i det sista.  Vid seaside står Hofvarna och iakttar den spännande Kubbmatchen. Matchen hade en del övrigt att önska, men segerdansen från Sunny, Lidas och Gurkan, gick inte av för hackor.
  De som inte golfade hade en intern bowlingtävling som Sollan vann före Lidas och Kalle.

  I övrigt fanns allt som behövdes för en toppenhelg; Grillkorv, räkor, en och annan bärs, och lite till utöver sång och musik. Toppat med Pokerlir, god undfägnad på panget Solhem. 
  Årets deltagare var tjugo. 13 hade golfutrustning och 7 var klotrullare. Med lite planering kommer den siffran att toppas nästa sommar, eller? 

 • Åland 2010

  Traditionsenligt Ålandsläger, som vanligt mycket trivsamt och lyckat. 

  200 meter carry krävdes över viken, och det klarade Gurkan, Peter, Matte, och “bowlaren” Lill-Tobbe. Han chockade med att nästan även komma över med en vänsterklubba.

  KP tyckte inte att man alltid måste slå på bollen. En järnsjua fällde några grenar på enen, och bollen kom farande ut, förstås landande i en greenbunker. 9 slag i hål, är ju inte så tokigt med sådana irrfärder.

  Vem vann den prestigfyllda Gowlingtävlingen?  Jo, ofta som förr, en new comber. Grattis TW. Grundlade segern med många träningsbollar i sina försök att krossa viken.

  https://www.youtube.com/watch?v=fDFSUkoTR9Q
  https://www.youtube.com/watch?v=-26pzCk77KM
  https://www.youtube.com/watch?v=_AaAGMa5x-Y
 • Åland 2009

  Imponerade säkert spel av Thomas “Gurkan” Gurell, trots mycket lågt handicap. Mycket bra spel av Per-Olof och Peter också som landade som 2:a och 3:a.

  Grattis till Första Gowlingsegern “Gurkan”. Det kommer flera!
  Under vägs ser Gurkan lika segerviss ut, som Per-Erik ser undrande ut.
  Kommer vi att hitta den där tro?
 • Åland 2008

  Hade vi kul?  Har Påven lustig mössa?
  UBÅT i farlig närhet av badande Hofvare!

 • Eskilstuna 2007

  Ett flitigt gäng. Vi samlade tre åttamannalag till träninigsläger i Eskilstuna.