Historia

Hofvets Historia.

Det började anspråkslöst med att några grabbar år 1901 sparkade på tidningsbollar på Fredrikshofs slottsgård. När så slottsherren donerade en riktig fotboll till grabbarna så blev det fart. En fotbollsklubb bildades och självklart skulle den heta Fredrikshof. Även om fotboll är kul, så utvidgades föreningen snabbt till andra sektioner, inte minst friidrott och på senare tid växte cykelsektionen till Sveriges största.

Men på denna hemsida snävar vi in på bowlingen, som sedan 1916 var en sektion inom Fredrikshof idrottsförening, men i samband med att föreningen ombildades till allians blev bowlingen formellt en fristående bowlingklubb.

I det följande är det enkelt att följa bowlings utveckling över såväl stora framgångar på banorna såväl som den viktiga sociala delen med resor, fester och jubileer. En hundraåring har upplevt många minnesvärda händelser som går att ta del av i det följande.      

 • Gamla dokument – 30 år i kronologisk ordning

  De första 30 årens utveckling i Hofvets (och därmed svensk bowlings) historia finns dokumenterad i manusutkast till jubel-dokument

 • 25-års jubileum 1941
 • Gamla dokument – Bowlingresor

  När “telegrafmatchen” – landskamp mot USA ( Där Gunnar Collin slog sin första 300-ring ) var avklarad vidtog bowlingresor

 • Gamla dokument – Manus 25 år

  Manusútkast som föregick dokumentationen inför 25-årsjubileum

 • Gamla dokument – Klubbmatcher

  Seriesystem saknades, varför klubbmatcherna med vandringspriser blev en naturlig ersättning