In memoriam – Hans Sjöberg

Hans Sjöberg

Hela svenska bowlingeliten saknar Dig:
Med följande länk kommer Du till minnessidor på fonus om Hasse Sjöberg
Hasse Sjöberg på Våra Minnessidor (fonus.se)

Hasse var en av Hofvets första stora affischpojkar.

Rekordår för Hasse Sjöberg

Utmärkta siffror nåddes i V 8:s tävling i Västervik, där tidigare Västervikaren Hasse Sjöberg, nu i Fredrikshof, satte nytt hallrekord med 1995 (248, 253, 228, 275, 215, 248, 248, 279). Resultatet på första halvan, 1005, var också hallrekord över fyra serier.

Men det var bra siffror hela säsongen, något som ”Bowlaren uppmärksammade”:

HERRAR Ligasnitt Säsongen 84/85

1 Tony Rosenqvist, Triumf

2 Anders Sandström, Umeå IK 212,90

3 Hans Sjöberg, Fredrikshof 212,60

31-årige Hasse Sjöberg, Fredrikshof ett sensationellt namn bland årets Iigaspelare. 212,60 p gör Hasse Stockholmsbäst och trea på rikslistan!

– Otroligt, säger Hasse Sjöberg. Hade det inte varit för att jag trivs så bra i “Hofvet”, hade jag slutat för länge sen. Numera tar jag det inte så allvarligt. Spelar helt på mina egna villkor!

Hasse Sjöberg är född och uppväxt i Västervik, där han debuterade i allsvenskan för BK Trill bara 16 år gamma! När Trill flyttades över till samma serie som Stockholmslagen, tändes intresset for Fredrikshof. – Det var mest av nyfikenhet, -säger Hasse. Men när Torsten Andersson och Anders Upman flyttade följde jag med. Och så var “Flinta” (ordförande i “Hofvet”) mycket avgörande. Trots många anbud från övriga Stockholmsklubbar har Hasse blivit “Hofvet’, trogen i alla år. Det finns helt enkelt inga andra alternativ.

Hasse var med på det första elitlägret för juniorer i Hultsfred 1973, men kom aldrig med till JNM 1974. Och stora landslaget missade också Hasse under Josef Wieners tid.

– Jag satsade stenhårt på att komma med till EM i Finland 1977, minns Hasse. Jag spelade i stort sett varje dag, men räckte inte riktigt till i slutet… Den missen gjorde att Hasse lade av helt säsongen därpå. Han spelade inga seriematcher 1979, men trivdes sa bra i “Hofvet” att han inte ville sluta att träffa grabbarna… Och på den vägen är det. Han spelar bara när andan faller på och så står det 212 i snittlistan, klubbmästerskapet spelades hem på

3617 på 16 serier. Hur går detta till?

 – Banorna blir lättare och lättare, säger Hasse. Men så lätt som det var på 70-talet är det inte. Då fanns det en enorm “vänstertuba” var man än kom… Hasse är inte den som nekar till att underlaget i alla tider varit gynnsamt for vänsterspelare. Men Hasses prestation den här säsongen är trots detta värd all beundran.

Bowlaren nr 12/30 augusti 1985

Ligasnittet i all ära, men han sätter segern i Stockholms DM som den roligaste.

– Det var otroligt skönt att komma upp hit och sätta alla stjärnorna på plats, säger Hasse.

Den triumfen ar den absolut skojigaste. Stjärnorna han talar om var Magnus Johnsson (tvåa), Uffe

Lönngren och Ove Jonasson, som alla fick se DM-guldet flyga i väg “vänsterut” när Hasse satte

igång sin strikemusik.

SIST OCH FÖRST?

Hasse Sjöberg, Fredrikshof, som vi berättade om i höstas, fortsätter att storspela i det tysta. I slutet av 1985 spelade Hasse DM. Där passade han på att notera en 300-ing, på en av årets sista dagar. Inledningen på 1986 var lika givande. I årets första ligamatch fanns det en trehundraserie igen! Den matchen bjöd dessutom på årets

högsta diff. 134–300, gör en diff. på 166 käglor över fyra serier. Slå det den som kan!

Hasses storspel inspirerade även flera Hofvare till bra spel och lagguld i DM;

2-manna B-DM: 1. Fredrikshof (Lennart Axelsson, Hans Hylén) 3325

                           2. Dimman (Ingmar Bohman, Stefan Traav) 3195

                           3. Fredrikshof (Bo Johansson, Jan Blomqvist) 3119 

4-manna B-DM: 1. Fredrikshof (Bo Johansson, Jan Blomqvist, Lennart Axelsson, Hans Hylén) 6444,

                           2. Dimman (Ingmar Bohman, Stefan Traav, Bengt Wenman, Lennart Flygge) 6070,                            3. Power (Sune Kahlman, Johnny Waaranpera, Stefan Werndén, Jens Werndén) 6067.